Het gras-dilemma: nu maaien of afwachten?

Niets is zo veranderlijk als het weer, en zo bleek deze eeuwenoude wijsheid weer bewezen in de maand april. Meerdere nachten achter elkaar was het min 7 op grasniveau, en leidde tot veel verschillen in grasgroei. Maar wat nu te doen: maaien of wachten?

De eerste snede

Doorgaans is eind april het zuidelijke deel van Nederland / België al klaar met maaien en in de noordelijke delen is half mei alles al ingekuild. Dit jaar stonden (en staan) de melkveehouders echter voor een lastige keuze: maai ik de eerste snede bij een lagere opbrengst en creëer ik hierdoor een beter tweede snede, of wacht ik af en laat ik tweede snede wat kleiner zijn?

Pas op het doorschieten

Het probleem met het gras is de kans op het doorschieten. Als de bloei in de plant komt, is de groei en de voederwaarde snel verdwenen. Het bloeimoment is van tevoren goed in te schatten, echter is dit lastiger bij de groei aangezien dit afhankelijk is van warmte en vocht. Door het natte weer van de afgelopen dagen is valt er één groeirestrictie weg, alleen was de warmte er nog niet. Het gras groeit dus nog, maar wel met de handrem er op.

Dus, wat te doen?

Nu lijkt de beste optie om in te kuilen zodra het kan, zeker als het 2500 kg ds of meer staat. Hierdoor komt u niet in het gedrang met het doorschieten gedurende de tweede snede. Een eerste snede met hoge kwaliteit heeft u dan vast binnen. Daarnaast heeft u een grote kans om met de tweede snede nog een behoorlijke opbrengst te halen. 

Wilt u meer ondersteuning bij het maken van de juiste keuze? Maak dan ook gebruik van de Yara GrassN app om het beste maaimoment te kiezen. Deze gratis app voorspelt niet alleen de opbrengst, maar geeft ook het behorende ruw eiwitgehalte. Beide zijn specifiek voor uw perceel. Maar vergeet niet uw boerenverstand te gebruiken… U weet het beste wat bij uw bedrijf past.