Precisielandbouw vraagt om boerenverstand

Sinds enige jaren is precisielandbouw hét begrip voor de duurzame landbouw. Diverse technieken, apps en sensoren komen steeds meer beschikbaar. Toch kan je precisielandbouw niet inzetten zonder boerenverstand.

Het zit in de grond

De basis voor een gezond grasland ligt in de bodem. Het is daarom belangrijk om te werken met een bodemanalyse in combinatie met een kuilanalyse. Hier zijn simpelweg drie vragen te beantwoorden:

  • Wat zit er in de grond?
  • Welke nutriënten zijn beschikbaar voor mijn gewas?
  • Wat wordt er daadwerkelijk door het gras opgenomen?

Op basis hiervan kan pas een goed advies gegeven worden welk bemestingsproduct u het beste kunt toepassen. Het gaat hier voornamelijk om het product met de juiste samenstelling van nutriënten, maar dat is slechts het begin.

Kies het juiste product

Het moment van toepassen van de meststof is de volgende stap. De draagkracht, T-som en bodemkennis komen hier ook om de hoek kijken. Verder is het van belang om te analyseren wat er in de drijfmest zit, dus naast de bodemanalyse en kuilanalyse mag ook de mestanalyse niet ontbreken. Daarna kan de GrassN App helpen met het kiezen van het juiste moment van strooien. De volgende stap is precies weten welke meststof er uiteindelijk in de strooier terecht komt:

Vooral de homogeniteit bij de korrels is belangrijk, met name voor het strooibeeld. Meststoffen die in Big Bags geleverd worden bieden tevens het beste resultaat; een korrel van goede kwaliteit blijft hiermee intact. Als de korrel niet meer intact is door bijvoorbeeld het (te) vaak overstorten van de meststoffen of een slechtere kwaliteit is dit onder andere te herkennen aan stofwolken achter de kunstmeststrooier. Dit geeft een slechte verdeling en doet alle voorbereidingen teniet.

Er zijn veel apps en websites beschikbaar die het gebruik van precisielandbouw makkelijker maken. Toch blijf het boerenverstand altijd het belangrijkste!