De rol van kalium in de tomatenteelt

Kalium zorgt mede voor de handhaving van de osmotische waarde in de plantencellen en waterhuishouding in de plant. Het is betrokken bij de productie en het transport van suikers in de plant, de activering van enzymen en de eiwitsynthese. Kalium is ook noodzakelijk voor de aanmaak van pigmenten zoals lycopeen.

kalium en opbrengst
Hoge gehaltes aan kalium geven hoge opbrengsten in tomatenoogsten, zoals een proef in de Verenigd Koninkrijk laat zien. Tomaten hebben een relatieve hoge kaliumbehoefte. Er is zo'n 5.2 tot 7.2lb van kalium nodig in de plant voor elke ton tomatenoogst.

kalium en vruchtrijping
Kalium heeft een belangrijke rol in het verzekeren van topkwaliteit fruit door zowel het bepalen van het suikergehalte, als de rijping en opslag van karakteristieken. Een onvoldoende aanvoer van kalium kan leiden tot ongelijke rijping (proeven in Verenigd Koninkrijk).

kalium en kleurdefecten
Een onvoldoende hoeveelheid aan kalium kan ook leiden tot vlekkerige rijping en kleurdefecten zoals wit vruchtvlees, zoals proeven in de USA laten zien.

kalium en kleurdefecten
Proeven in de USA laten ook een hogere incidentie zien van goudspikkel als gevolg van een te laag kaliumgehalte.

kalium en sapverzuring
Hogere kaliumgehaltes in de plant verhoogt de verzuring van het fruit en de tomatensap zoals proeven in Engeland laten zien.

N-K balans en rot
Hoge kaliumgehaltes verlichten de rotproblemen veroorzaakt door hoge stikstofgehaltes, zoals proeven in de USA laten zien.

 

Effect van kalium per groeistadium

Stadium Kalium effect
Kieming Bevordert sterke vroege groei
Vegetatieve groei Maximaliseer de concentraties in het blad voor de bloei
Bloei - vruchtzetting Zorgt voor een constante groei en het maximale aantal bloemen
Vruchtrijping-volgroeid

Zorgt voor een hoog kaligehalte in de vruchten en minimaliseert groeistoornissen

 

Algemene richtlijnen voor de toediening van kalium

Tomaten hebben een relatief hoog kaliumbehoefte. Voldoende kalium is noodzakelijk gedurende het hele seizoen. Het is essentieel om een goede balans tussen kalium, magnesium en calcium te handhaven. Te veel kalium beperkt de opname van deze andere kationen. 

Handhaving van hoog kaliumgehalte is in het bijzonder belangrijk onder zoute condities. Een teveel aan natrium vermindert de opname van kalium door de plant. In dat geval moet er dus een hoger kaliumgehalte gerealiseerd worden om de groei van planten te behouden.

 

Kaliumgebrek in tomaat

De bladeren worden donkergroen en er ontwikkelen zich geelachtige tot witte necrotische stippen langs de bladranden van het oude blad. Deze trekken samen tot bruine necrotische plekken langs de bladranden. De kastomaten met kaliumgebrek rijpen vaak"vlekkerig" af. De vruchten zijn minder stevig en hebben een lage Brix-waarde.

Meer informatie over kalium en andere gebreksverschijnselen vindt u in Gebreksverschijnselen - Tomaten.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.