Bladbemesting: gaan met die mangaan

Om de plant sterk het najaar in te laten gaan en een goede start in het voorjaar te geven, zijn mangaan en koper een belangrijke micronutriënten om via bladbemesting toe te passen. Dit revitaliseert de plant en bevordert tevens de winterhardheid. Lees hieronder wat de voordelen van bladbemesting met mangaan zijn.

Mangaan maakt de plan winterklaar

Mangaan versterkt de weerstand van de plant tegen ziekten en zorgt voor winterhardheid. Het beïnvloedt tevens de fotosynthese en daarmee het koolstofmetabolisme, dat tijdens de wintermaanden ernstig wordt beperkt. In de winter is dus in principe een netto verlies aan biomassa te verwachten. Mangaan helpt de plant om zoveel mogelijk bladeren tot in het voorjaar vast te houden. Als de plant dan het voorjaar start met meer actieve bladeren, kan de plant sneller en sterker de vegetatieve fase starten. Een voorsprong in groeidagen komt ten goede aan de opbrengst.

Koper versterkt de weerstand

Enzymatische reacties en metabolische processen worden verbeterd door koper. Koper versterkt de vorming van lignine, waardoor de bladeren en stengels stabieler zijn en zo beter bestand zijn tegen schimmelziekten. Bladbemesting in granen is zinvol vanaf het 3-4-bladstadium en kan worden gecombineerd met opkomende herbicide- of insecticidebehandelingen. Het advies is dan ook om 1 L/ha YaraVita GRAMITREL met een herbicidebespuiting in wintergraan te toe passen.