Wanneer kunt u het beste kunstmest aankopen?

Hoewel we nu midden in het groeiseizoen zitten, is het verstandig na te denken over de inkoop van kunstmest voor het komende groeiseizoen. Mede door ontwikkeling op de wereld.

Sterke wereldmarkt

Aan de start van het nieuwe kunstmestseizoen liggen de prijzen voor KAS duidelijk boven de startprijs ten opzichte van vorig jaar. De prijsverhoging is een gevolg van de hoge en sterke stikstofnoteringen op de wereldmarkt. Ten opzichte van vorig jaar zijn de ureumkoersen met 60 dollar gestegen. En de vooruitzichten zijn dat dit verder zal stijgen. Dit komt door de grote vraag op wereldmarktniveau. 

Klassiek vraag en aanbod spel

Deze prijsschommelingen zijn niet ongewoon en slecht te voorspellen. Naast fluctuaties in valuta koersen en politieke ontwikkelingen, wordt net als bij graan de prijs van stikstof beïnvloed door de verhouding tussen aanbod en vraag. Meer vraag is een hogere prijs. De grafiek toont een voorbeeld uit Duitsland. De lijnen tonen de relatieve noteringen van KAS en tarwe. Vaak hebben de lijnen een gelijk verloop. Dit betekent dat de prijzen voor tarwe relatief net zo veel stijgen of dalen als van KAS. De afgelopen jaren echter zien we dat de prijs voor tarwe relatief harder is gestegen dan de kunstmestprijs. Dit is een voordelig voor u als agrarisch ondernemer. 

Wanneer kunt u het beste kunstmest aankopen - grafiek NL.jpg


Hoge prijs mede door India

Hoewel de prijsontwikkeling slecht te voorspellen is, weten we wel dat op dit moment de vraag op wereldniveau hoger is dan het aanbod. Zo heeft India op dit moment een enorme aanvraag open staan om stikstof aan te kopen. Mede hierdoor zal de prijs voorlopig niet zakken. 

Wat betekent dit voor u als agrariër?

Op korte termijn is geen prijsdaling te verwachten, door de grote vraag op wereldniveau. Deze kennis kunt u meenemen in uw aankoopbeleid. Spreiding in aankoop van kunstmest is veelal een verstandige zet. Door te spreiden over kwartaal 3, 4 en 1, bent u verzekerd van een gemiddeld acceptabele prijs. 
Lokale omstandigheden kunnen ook invloed hebben op de prijs. Een lokale handelaar kan mogelijk op basis van een goed ingekochte voorraad tijdelijk een lagere prijs bieden. De ontwikkelingen op langere termijn zijn echter duidelijk. 

Bekijk onze Engelstalige animatie over de dynamiek van de kunstmestprijzen