Het grasseizoen 2020 begint nu!

Kom van de trekker en uit de stal en ga ècht het veld in! Een farmwalk, een inspectie van uw graspercelen, levert altijd iets op. Waar nodig ondersteunt Yara u. Deel uw ervaring met onze graslandspecialist en u ontvangt een bedrijfsspecifiek advies.

Gras is de basis voor het rantsoen en de belangrijkste bron van eiwit. Met een goed uitgekiende bemesting wordt de opbrengst en kwaliteit geoptimaliseerd. Maar dan moet de uitgangspositie goed zijn. De koeien moeten de goede grassen binnen krijgen. En waar onkruid staat, staat geen gras. Zaak om uw graspercelen regelmatig te inspecteren. Het is een tijdsinvestering die zich ruim uitbetaalt. 
 
In een dergelijke inspectieronde zijn (vanzelfsprekend) de belangrijkste aandachtspunten: 

  • Grasbestand (grasbestand en bedekkingsgraad) 
  • Onkruiden 

Okt19 2 Het grasseizoen 2020 begint nu! PI.jpg

Grasbestand 

Loop door al uw graspercelen en kijk naar de soorten gras die er in staan. Zijn er voldoende goede grassen? Rode voeten aan het gras betekent productiegras (vaak Engels raaigras). Voor een goed producerend perceel dient 80% van de oppervlakte bedekt te zijn met Engels raaigras 80%. Zit dit tussen de 60% en 80% dan is doorzaaien te overwegen. Onder de 60% is graslandvernieuwing iets om in te overwegen. 
 
Vaak komt er te veel ruwbeemd voor. In de eerste snede levert dit gras nog een redelijke bijdrage, maar in de volgende snede is dit nihil. U verliest kostbare opbrengst. Daarnaast is de smakelijkheid slecht. De koeien zullen het slecht opnemen. Slecht voor de productie dus. 

 
Onkruiden 

Zoals eerder gezegd: Waar onkruid staat, staat geen gras. Ook hier geldt de 80% regel. Als onkruiden zorgen voor minder dan 80% goede grassen, is het zeker tijd om de onkruiden aan te pakken. 
Soms zijn wenselijke soorten slecht te onderscheiden van onwenselijke soorten. Een vaak voorkomend voorbeeld is het verschil tussen timotee en kweek.  
 
Een gemakkelijk ezelsbruggetje hierbij is dat er bij timotee een tongetje in de oksel van het gras zit. Dus de t van tongetje. Als je kweek tussen uw vingers wrijft, ruikt u een zure lucht. Nog steeds twijfel? Graaf dan in de grond en kijk naar witte wortelstokken. Zijn die er, dan is het kweek. 

Yara Benelux helpt u 

Onze grasspecialist en weidecoach Theo Courtz staat u graag bij. Stuur uw vraag eventueel met een foto naar theo.courtz@yara.com of stuur een appje naar 06 29726762. Waar nodig komt Theo Courtz bij u langs.