juni 03, 2024

Goed moment om te kopen, maar weet wat je koopt

Zowel de handel als boeren kijken nu al naar volgend seizoen voor de aankoop van minerale meststoffen. Met stijgende graanprijzen en een stevige ureumprijs, is de prijs voor KAS ook stijgende.

Dit maakt het interessant om nu een deel van de stikstofvoorraad voor volgend jaar aan te kopen. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Via Yara kunt u weer een offerte voor (zwavel)stikstof meststoffen aanvragen.

Slechte kwaliteit van import veroorzaakt duurkoop

Naast de prijsontwikkelingen is er meer aan de hand. Boeren krijgen steeds meer aandacht voor de kwaliteit van minerale meststoffen. De aandacht voor kwaliteit wordt veroorzaakt door een behoorlijk aandeel van importmateriaal uit Zuid- en Oost-Europa. Per kilogram stikstof kan het aankopen van import materiaal qua prijs interessant lijken, maar de gevolgen van de vaak slechte kwaliteiten leiden tot (verborgen) kosten. Slechte kwaliteit kenmerkt zich door veel stof, veel variatie in korrelgrootte en beperkte hardheid van de korrel. Slechte geeft immers een slecht strooibeeld, wat weer nadelig is voor de opbrengst en kwaliteit van het gewas. Wat vaak vergeten wordt dat een stoffig product moeilijker te bewaren is, omdat het makkelijker vocht aantrekt.

Een belangrijk aandachtspunt daarbij is, is de import van minerale meststoffen uit Rusland. In Europa is het aandeel van Russische minerale meststof zo’n 20%. Dat heeft ook z’n weerslag in de Benelux. Waar de import van gas vanuit Rusland verboden is, kan Rusland, al is het met een extra heffing, minerale stikstof exporteren. Bijna in alle gevallen is de kwaliteit daarvan slecht.

 

Morele verantwoordelijkheid

Daarnaast zal ieder handelaar en boer voor zichzelf moeten bepalen of het moreel verantwoord is dergelijke meststoffen aan te kopen.

Als boer is dus verstandig om naast de prijs ook navraag te doen naar de herkomst van de meststoffen. Is dit onduidelijk dat zit je meteen al in de risicozone. Yara meststoffen zijn voorzien van blauwe korrels (tracers) en zijn daarmee een kenmerk voor kwaliteit.

 

Big Bags af fabriek voor extra zekerheid

Een extra zekerheid om kwaliteit aan te kopen, is de minerale meststof af te laten leveren in Big Bags die op de fabriek zijn afgevuld. Dit uniforme en stofvrije product zal niet teleurstellen.

Klik hier om een offerte aan te vragen en verzeker u zelf tijdig van goede kwaliteit. Bag for the Future