Voedingssamenvatting van mais

Kennis van de opname en verwijdering van voedingsstoffen in maisgewassen helpt u bij het bepalen van het beste voedingsprogramma voor uw gewas.

Macronutriënten

Het gewas neemt meer dan de helft van de benodigde stikstof, fosfor en magnesium en 80% van het kalium op voordat het de generatieve groeifase bereikt.

Voedingsamenvatting - Opname van macronutriënten - cumulatieve opname.png

De belangrijkste periode voor de opname van voedingsstoffen in mais is tijdens de stengelgroei en scheutvorming (V6 tot pluimvorming). Maar tenzij center-pivot fertigatie wordt toegepast, moet de meststof vóór deze fasen worden toegediend, want daarna is door de hoogte en de dichtheid van het gewas het land moeilijk toegankelijk voor conventionele machines. 

Opname en onttrekking variëren afhankelijk van het te telen gewas. Het verschil in opname van voedingsstoffen tussen korrelmais en kuilmais is een overweging bij de planning van het voedingsprogramma voor de volgende oogst. Er kunnen ook belangrijke verschillen bestaan tussen variëteiten in het gebruik van voedingsstoffen.

Opname macronutriënten – Hele plant bij volwassenheid - Korrelmais opbrengst 7t ha.png

Stikstof is nodig in grote hoeveelheden en maximaliseert de DM-groei en de opbrengst. Er is meer dan 200 kg/ha nodig voor een 7 t/ha korrelmaisgewas. Er wordt meer stikstof met de korrel verwijderd dan welke andere voedingsstof dan ook - ongeveer 16 kg/t. Kuilmais en corn cob mix verwijderen een vergelijkbare hoeveelheid stikstof. Gescheiden toepassingen werken het beste, vooral op lichtere gronden, om voldoende stikstof beschikbaar te houden. Als er te veel stikstof te laat wordt toegediend, kan dat leiden tot legeren en excessieve late groei.

Fosfor, hoewel deze slechts in kleine hoeveelheden nodig is, is vereist in de vroege groeifasen van het gewas voor goede wortelgroei en om de scheutvorming en de bladgroei te stimuleren. Gewassen nemen ongeveer 85 kg/ha P2O5 op.

Kalium is in grote hoeveelheden nodig - in vergelijkbaar met stikstof. De totale opname van het gewas is ongeveer 200 kg/ha. Het grootste deel van het kalium wordt gebruikt in het blad en de stengel. De kaliumvraag is het hoogste tijdens de stengelgroei. De opname van kalium is dan groter dan die van elke andere voedingsstof. Hierdoor zit er een aanzienlijk hoeveelheid in de stoppels en worden aanzienlijke hoeveelheden verwijderd als het gehele gewas wordt verwerkt tot kuilvoer. Secondaire macronutriënten zijn in een kleinere hoeveelheid nodig, variërend van 25-50 kg/ha voor een 7 t/ha korrelmaisgewas. Maar toevoer van calcium, magnesium en zwavel zijn belangrijk voor het handhaven van de korrelopbrengst.

Voedingssamenvatting - Ontrekking van macronutriënten korrelmais – gemiddelde van bronnen.png

VS - Onttrekking van macronutriënten Maisstro – Gemiddelde van bronnen.png

Micronutriënten

De micronutriënten die in de grootste hoeveelheid worden opgenomen, zijn ijzer en mangaan. Deze twee micronutriënten gaan ook het meest verloren als het gehele gewas of het stro van het land wordt verwijderd. Maar borium en zink, de twee belangrijkste micronutriënten die in relatief grote hoeveelheden nodig zijn, worden in grotere hoeveelheden met de korrel verwijderd. Het wordt steeds gebruikelijker om zink toe te dienen tijdens het zaaien en planten voor goede wortelgroei en scheutvorming.

VS - Opname micronutriënten – Hele plant bij volwassendheid.png

VS - Onttrekking van micronutriënten Inkuilmais – gemiddelde van bronnen.png

VS - Onttrekking van micronutriënten Maisstro.png

VS - Onttrekking van micronutriënten -Korrelmais – gemiddelde van bronnen.png