Kleur van tomaten

De specifieke carotenoïde plantkleurstof lycopeen geeft de tomaat zijn rode kleur. Hogere gehaltes betacaroteen geven een oranje kleur. Tomaten moeten helder en uniform van kleur zijn, zonder ongerijpte groene vlekken of plekken.

Kleur tomaten en bemesting

 

Kleur is met name belangrijk voor verse tomaten, het fruit moet uniform en sterk rood zijn, egaal en vrij van defecten zoals barsten en zwelscheurtjes. Kleur wordt gemeten door verschillende methoden zoals spectrofotometrie en colorimetrie. Handelaren hanteren strikte normen en maken gebruik van kleurschalen.

 

Kalium

Kalium (K) is belangrijk bij de vruchtvorm en heeft een positieve invloed op de grootte, de geur en kleur. Kalium is bij vrijwel alle belangrijke functies in de plant betrokken, de fotosynthese, de vorming van eiwit en suikers, het transport en energieopslag.

Voor het functioneren van celmembranen is veel K nodig zodat de cellen het water kunnen vasthouden. Kalium stimuleert, samen met fosfaat, de snelle wortelgroei van planten. Daarnaast verbetert de algehele gezondheidstoestand van de plant en de weerstand tegen ziekten, nematoden en insecten, het zorgt ook voor een harder en stugger gewas.

Een tekort aan kalium kan resulteren in een verminderde opbrengst en kwaliteit. Verlaagde concentraties van kalium in de plant kunnen leiden tot een verminderde opbrengst zonder dat er gebreksverschijnselen waarneembaar zijn. Als men gebreksverschijnselen waarneemt, betekent dit dat er al een ernstige opbrengstderving is.

 

Kalium en lycopeen syntheseLage kaliumgehaltes kunnen leiden tot slechte kleuring in tomaten en een lager lycopeengehalte.

 

 

 

 

Kalium en kleurdefecten tomaatKalium en kleurdefecten USA

 

 

Magnesium

Magnesium en ongelijke rijpingMagnesium is met name belangrijk om voor gelijk rijpend en goed gevormd fruit te zorgen.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.