Zo werkt de relatie tussen pH en ijzer

IJzer is een sporenelement (micronutriënt) waar in de regel weinig van nodig is vergeleken met macro-elementen als stikstof, fosfaat, calcium of magnesium. Toch is ijzer essentieel voor de groei en ontwikkeling van de plant. De opname hangt sterk van de pH af.

IJzer is moeilijk opneembaar

Er kan gesteld worden dat ongeveer 1000 keer minder aan sporenelementen gegeven kan worden ten opzichte van bijvoorbeeld kalium of nitraat. Grammen in plaats van kilogrammen dus. Een ‘spoortje’ ijzer is al genoeg. Des te belangrijk dat het deel ijzer dát opgenomen moet worden, ook daadwerkelijk opgenomen wordt. En daar komt de pH de hoek om kijken.

pH doorslaggevend voor opname

Bij lagere pH waarden (< 4.0) is relatief veel ijzer wateroplosbaar en dus opneembaar voor de plant. Bij een hoge pH van 7 tot 9 is veel Fe (ijzer) neergeslagen als diverse ijzeroxides. Dit betekent ook dat als een teler de grond bekalkt, er door de hoge pH en de aanwezige (bi)carbonaten er veel Fe vastgelegd wordt. Dan kan er zelfs een ijzergebrek optreden! Tenslotte is de beschikbaarheid ook afhankelijk van het percentage organisch materiaal en aanwezige kleimineralen, die allemaal het ijzer binden.

Controleer dus regelmatig de pH waarden in uw bakken. Beluister ook onze podcast over ijzer, waarin we uitleggen welke rol het speelt en hoe u het kunt toepassen.