Yara maakt enkelvoudige SUBSTRAFEED meststof veiliger

Per 10-01-2022 vervangt Yara SULFAKAL voor het nieuwe product KALISUL. Hiermee wordt de zuurinbreng van deze meststof per kg naar minder dan de helft gebracht. De ontwikkeling van het product staat centraal in het thema ‘Safety by choice’ van Yara.

Gedegen risicoanalyse als pijler voor veiligheid

Binnen de YaraTera SUBSTRAFEED pakketten bevindt zich ook een pakket met enkelvoudige meststoffen. Het product dat de meeste veiligheidsrisico’s met zich meebrengt is SULFAKAL. Veiligheid voor de mensen die betrokken zijn bij de handling van deze meststoffen is de hoogste prioriteit van Yara. Daarom is voor SULFAKAL een risicoanalyse uitgevoerd.

Behoud van bewezen kwaliteit en eigenschappen

Deze analyse is door Yara gedaan vanaf de productie tot aan de aflevering bij de eindgebruiker. Daarbij zijn alle risico’s in kaart gebracht. Gebleken is dat er risico’s bij de productie en handling van de producten plaatsvinden. Er is hierbij niet alleen gekeken naar de eigenschappen van het product, maar ook naar de invloeden op de materialen en de manier van verladen. Hieruit is gebleken dat risico’s verminderd kunnen worden door de zuurinbreng te verlagen met behoud van productkwaliteit en -eigenschappen.  

Belangrijke voordelen voor de teler

Met inachtneming van deze risico’s is besloten om een alternatief te bieden: KALISULTM. Yara heeft besloten om SULFAKAL per 10-01-2022 te vervangen voor KALISULTM.  De samenstelling van KALISUL is zo gekozen dat de zuurinbreng per kg naar minder dan de helft is gebracht ten opzichte van SULFAKAL en minder dan een derde ten opzichte van zwavelzuur. Dat maakt het product veiliger en vereenvoudigt het de verlading en logistiek op de productielocatie en verder in het traject.

KALISUL brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Minder dan de helft zuurinbreng ten opzichte van SULFAKAL
  • Minder risico’s bij handling van product
  • Behoud van flexibiliteit in toediening van sulfaat
  • Lagere concentratie maakt nauwkeurig doseren eenvoudiger
  • Eenvoudig overschakelen

De samenstelling van KALISUL is als volgt.

 

Dichtheid

S

K

H+

SULFAKAL

1,26

3,3

0,6

6,0

KALISUL

1,19

2,0

1,5

2,5

 

De volgende afbeelding geeft de verhoudingen goed weer. Het lichtblauwe vlak is de inbreng van sulfaat, donkerblauw de inbreng van kalium. Naast de tanks is de zuurinbreng vermeld: 9 mol voor zwavelzuur, 6 mol voor Sulfakal en 2,5 mol voor Kalisul.

GLAS16 02 Opslagtanks.png

Zo schakelt u als teler over

Het is aan te bevelen over te schakelen naar KALISUL wanneer er nog ongeveer 15-20% SULFAKAL in de opslagtank aanwezig is; dus wanneer er ongeveer 75-80% bij te vullen is. Hierbij een handmatige berekening:

10 liter SULFAKAL=

+17,5 liter KALISUL

-2,3 liter BASKAL of -1,8 liter K50

Calculatieprogramma YaraTera CALCULATOR

Voor de mensen die werken met ons online programma YaraTera CALCULATOR is het volgende gedaan.

  • Het huidige pakket met SULFAKAL, in het voorbeeld het E1-pakket, is hernoemd naar “SUBSTRAFEED E1 oud”. Dit bevat het pakket met de combinatie SULFAKAL en K50.
  • Het pakket waarin de SULFAKAL is vervangen door KALISUL de naam “SUBSTRAFEED E1” gekregen. Deze zal vanaf 10 januari 2022 toegevoegd worden aan de pakketten die gekozen kunnen worden.

Wanneer de SULFAKAL op is en er overgegaan wordt naar de berekeningen met KALISUL kunnen op verzoek “SUBSTRAFEED E1 oud” (of een ander pakket met SULFAKAL) verwijderd worden uit de keuzemogelijkheden zodat deze niet meer per ongeluk gekozen kan worden.

Het pakket zoals in het voorbeeld genoemd wordt zal als onderstaand voorbeeld in de keuze te zien zijn.

GLAS16 02 Pakket calculatietool.png

Nieuwe stickers

De nieuwe stickers zullen via de dealer verkrijgbaar zijn, zowel de leidingstickers als de tankstickers.

GLAS16 02 Productstickers.png

Veiligheidsblad

Bij een nieuw product hoort ook een nieuw veiligheidsblad.

Deze zal via de webpagina 'Veiligheidsbladen' beschikbaar gesteld worden.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft over de omzetting van SULFAKAL naar KALISUL. Als u vragen heeft, stuur dan een mail naar yaraquest@yara.com.