december 18, 2015

Vraag het de Helpdesk!

By: Peter van Noort

Yara Benelux heeft een Helpdesk die voor iedereen bereikbaar is. In deze rubriek wordt antwoord gegeven op enkele vragen die gesteld worden aan de Helpdesk.

U kunt de Helpdesk onder andere voor de volgende vragen bereiken:

  • Vragen over de toepassing van onze meststoffen.
  • De besparingen door het gebruik van vloeibare meststoffen.
  • Advies over fertigatie in de buitenteelt.
  • Een advies over de tankgrootte voor vloeibare meststoffen.
  • Meedenken aan oplossingen die nodig zijn voor het probleemloos toepassen van de producten.
  • Advies over tot nu toe onbekende toepassingen.

U kunt contact opnemen met de Yara-Helpdesk. (+31 (0)10 44 53 188) of mailen naar yaraquest@yara.com.

In onderstaande, terugkerende, rubriek wordt antwoord gegeven op enkele vragen die gesteld worden aan de Helpdesk.

Vraag: 
Als de koude dagen komen, moeten de SUBSTRAFEED meststoffen dan echt op 7 graden opgeslagen staan?”

Antwoord: 
Ja, dit is het geval. Deze temperatuur is gekozen om een aantal redenen.

Duidelijkheid 
Al onze meststoffen hebben hetzelfde advies voor wat betreft de opslagtemperatuur. Deze moet tussen de 7 en 25 graden opgeslagen staan. Hierdoor ontstaat er niet opnieuw verwarring bij elk afzonderlijk product over bij welke temperatuur het opgeslagen moet worden. Door hier een vaste temperatuur aan te houden schep je duidelijkheid.

Hysterese 
Dit is een moeilijk woord voor het achterblijven, vertraagd reageren, van de temperatuurregeling. Als een thermostaat op 7 graden ingesteld staat betekent dit niet dat de ruimte ook exact op 7 graden gehouden wordt. Wanneer de temperatuur beneden de 7 graden komt slaat de verwarming aan. Afhankelijk van de opwarmsnelheid zal de temperatuur eerst nog iets dalen voordat deze weer omhoog gaat. Hierdoor komt de temperatuur van de ruimte tijdelijk iets onder de 7 graden uit. Met deze daling is in ons advies rekening gehouden.

Viscositeit 
Elke meststof heeft een andere temperatuur waarop kristallen beginnen te vormen in het product. Deze kristallen vormen een zichtbaar probleem als deze in de filters van uw unit gevonden worden of als er een leiding verstopt zit. Maar er is ook nog een ander probleem voordat er kristallen ontstaan, namelijk de viscositeit van de verschillende vloeistoffen. 

Met viscositeit wordt de stroperigheid bedoeld van de vloeistof die voor elk product weer anders is. De stroperigheid neemt toe bij lagere temperaturen, nog voordat er kristallen ontstaan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de meststoffen moeilijker door meststofinjectiepunten komen of duurt het aanmaken van de meststofbakken langer. Ook bestaat de kans dat pompjes het moeilijker hebben en warmer worden dan normaal. 

Te hoog  
Ook kan de temperatuur te hoog zijn voor meststoffen. Wordt de temperatuur te hoog dan kan er verhoogde dampvorming plaatsvinden en hierbij kunnen ook kristallen ontstaan. Ook de gebruikte materialen voor opslag, transport en verwerking van de producten, gaan in kwaliteit achteruit bij hogere temperaturen.