Ureum voor reductie van NOx emissies

NOx reductie door SNCR en SCR systemen waarbij ureum als reductiemiddel wordt toegepast.

Ureum is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. Het wordt op grote schaal gebruikt in deNOx systemen om stikstofoxidenemissies (NOx) te reduceren. Yara is een toonaangevende ureumproducent in de wereld en levert al vele jaren ureum aan haar klanten, ook voor het verlagen van NOx emissies: 

 • In SNCR systemen is ureum vaak het reductiemiddel dat omwille van veiligheidsredenen wordt gekozen.Het is echter minder effectief dan ammoniak (water), omdat ureum moet worden omgezet in ammoniak voordat het NOx reductieproces kan plaatsvinden.
 • Wij leveren vaste ureum, dat gewoonlijk op locatie wordt opgelost, of ureumoplossingen in uiteenlopende concentraties

Waarom ureum kiezen als reagens voor het verlagen van de NOx-emissies

 • U kunt voor ureum kiezen om veiligheidsredenen. In tegenstelling tot ammoniak (water), is het minder gevaarlijk op de werkplek en vereist dit product geen speciale training
 • Ureum is niet gevaarlijk. Het is stabiel, niet vluchtig, niet brandbaar en niet explosief
 • Ureum kan veilig worden getransporteerd, opgeslagen en gebruikt zonder dat specifieke training nodig is.

Er zijn echter nadelen verbonden aan het gebruik van ureum als reductiemiddel bij deNOx toepassingen

 • Ureum kan leiden tot extra emissies van stikstofoxiden of van koolmoNOxide, die beide schadelijke gassen zijn
 • Ureum is minder effectief dan ammoniak voor NOx reductie
 • Er is een verhoogde kans op verontreiniging en corrosie in apparatuur in de gasstroom na het injectiepunt
 • Lekkages van de ureumoplossing leiden tot de vorming van een witte zoutneerslag, waardoor uw apparatuur verouderd lijkt
 • Indien gemengd met hard water kunnen ureum en afzetting leiden tot verstopping van uw deNOx systeem
 • Ureumoplossing dient te worden geleverd en opgeslagen bij een temperatuur die voldoende hoog is om kristallisatie te voorkomen. Het kristallisatiepunt is afhankelijk van de ureumconcentratie. Bijvoorbeeld, 40% ureumoplossing kristalliseert bij 0°C.

Leveringszekerheid

Yara zorgt voor ononderbroken levering op uw locatie, aangezien zij de grootste Europese ureumleverancier is. Wij beschikken over meerdere productiefaciliteiten, en zijn daarom minder gevoelig voor onverwachte productieonderbrekingen in fabrieken. Daarom biedt Yara een unieke leveringszekerheid. Onze fabrieken over de hele wereld garanderen te allen tijde alternatieve leveringen indien nodig.

Wij hanteren een multimodaal distributiesysteem over weg, spoor en water, en beschikken over meerdere productterminals voor tussenopslag. De transportmiddelen voor ureumoplossing zijn:

 • Vrachtwagen (vast ureum verpakt in zakken) / silowagen (bulk)
 • Container (vast ureum verpakt in zakken of bulk)
 • Wagon (vast ureum verpakt in zakken of bulk)
 • Schip / binnenvaartschip (vast ureum verpakt in zakken of bulk)

Wij werken samen met betrouwbare en ervaren logistieke bedrijven, waardoor kostenefficiënt wordt aangeleverd

Onze deskundigen op het gebied van NOx-beheersing bieden u ondersteuning en advies afgestemd op uw behoeften om ervoor te zorgen dat uw SNCR-systeem op ureum rendabel werkt en voldoet aan alle toepasselijke vereisten.

Neem contact op met onze deNOx specialist voor meer informatie over de betrouwbare levering van ureum, of lees meer over het voorkomen van scaling / ketelsteen bij gebruik van ureum in uw SNCR apparatuur.

Problemen met scaling (ketelsteen) oplossen bij gebruik van ureum als reagens in SNCR systemen

Sommige SNCR systemen die ureum gebruiken, vereisen dat water wordt toegevoegd om de ureum te verdunnen voordat deze wordt geïnjecteerd. Als ureum wordt gebruikt met hard water, kunnen problemen ontstaan met vlokvorming of verstopping van de injectoren, waardoor de werking wordt verstoord. Yara heeft een NOxCare anti-scaling oplossing ontwikkeld om problemen op te lossen die ontstaan in het SNCR systeem.

De expertise van Yara

Yara is één van de grootste producenten van ureum in de wereld en biedt veilige en ongeëvenaard betrouwbare leveringen vanuit haar wereldwijde productielocaties. Onze deNOx specialisten kunnen u technische ondersteuning en advies geven om ervoor te zorgen dat uw SNCR deNOx systeem op basis van ureum efficiënt werkt en voldoet aan alle vereisten van uw specificaties. Yara levert de door u gewenste reagens via haar netwerk van fabrieken over de hele wereld, dat te allen tijde garant staat voor alternatieve leveringen.

Philippe Gevers
Philippe Gevers
Sales Manager Base-Chemicals